5 метода за мобилен маркетинг на Онлайн магазин

5 метода за мобилен маркетинг на Онлайн магазин

Фактът, че мобилните устройства завладяха света, не би трябвало да изненадва никой. Средностатистическия интернет потребител прекарва огромна част от времето си сърфирайки през смартфона си. В сравнение, до преди 2 години всичко това се правеше само през десктоп устройства като лаптопи и настолни компютри.

Всички брандове, малки и големи, вече трябва да са наясно със силата на интернет рекламата. В днешния мобилен свят, развитието им зависи от това колко са адаптивни към предпочитанията на клиентите си. Затова, те трябва да преосмислят маркетинговите си стратегии и да пренасочат част от бюджетите си към мобилния маркетинг. Това важи с особена сила за онлайн магазините.

За да продължи развитието си, бизнесът с онлайн магазини трябва да пренастрои мисленето си и усилията за реклама, като помисли и за клиентите си, които предпочитат да пазаруват онлайн. Това, разбира се, става само ако се изгради добра стратегия за мобилен маркетинг. А това включва целия процес от преструктурирането на сайта до пълна промяна в начина на рекламиране. Така, например, ако бизнесът генерира мобилен трафик, но уеб сайтът му не е пригоден за устройства с малки екрани, то реализираните продажби ще са в пъти по-малко. Ще изброим причините след малко.

Успешните електронни магазини знаят, че в модерния забързан свят, те трябва да се променят постоянно и да се нагаждат към създалите се условия. Целта на цялото начинание е да предложат на своите клиенти едно уникално преживяване, което ще ги накара да се върнат отново и отново. Ето малко светлина върху 5 от най-добрите методи за мобилен маркетинг на онлайн магазин.

Изработка на интернет магазин с респонсив дизайн

Адаптиращ се дизайн, който отговаря на потребителското поведениеПреди да преминем към каквито и да е методологии за канализиране на мобилен трафик и превръщането му в клиенти, трябва да споменем важността на мобилния дизайн. Това е така наречения респонсив дизайн, който се адаптира към всякакви устройства независимо от размера на екрана.

Това не означава, че онлайн магазинът не просто трябва да изглежда добре. Той трябва да функционира добре и да е направен така, че максимално да улеснява потребителя в неговия път от избора до поръчката на дадена стока през мобилното му устройство.

Както е споменато в предната ни публикация за тенденциите в уеб дизайна, елементите на един уеб сайт, в случая онлайн магазин, трябва да са ясно видими с просто око и да могат да бъдат кликвани без да се налага увеличаване с двата пръста. Дори гигантът Google включи фактор „мобилен сайт“ към алгоритъма си за класиране на сайтове на по-предни позиции.

Ако сте решили да се възползвате от пълната сила на мобилния маркетинг, то задължително трябва да инвестирате в изработката на мобилен дизайн за вашия онлайн магазин. В противен случай, инвестицията в мобилен маркетинг ще е просто загуба на пари и ресурси.

И една вметка – сигурно сте наясно с факта, че в последните месеци, големи и малки брандове с електронни магазини инвестираха в мобилни приложения за Андроид и iOS. Това, което ние препоръчваме, е първо да помислите за вашия бизнес и дали наистина такъв тип приложение си струва инвестицията във вашия бранш. Реално, то може да работи за някои марки и ниши, но за други да е просто загуба на пари и време. Можете да опипате почвата, като започнете първо с прилагането на мобилна версия или респонсив дизайн на текущия ви интернет магазин и след това да помислите дали ще имате нужда и от приложение. Ще ви излезе по-евтино, със сигурност.

Дисплейни реклами

Един традиционен, но изключително силен метод за интернет реклама и увеличаване на разпознаваемостта на даден бранд. Когато става въпрос за мобилен маркетинг, този метод не отстъпва по сила и ефективност.

Дисплейните мрежи на Google предлагат изключително много възможности за реклама в мобилни сайтове, чрез които можете да увеличите разпознаваемостта на вашия бранд сред целевата ви аудитория. Имайки предвид мобилните устройства, можете да управлявате текстовете и бутоните, като ги оптимизирате за малки екрани. Целта тук е, самата реклама да е максимално лесно четима, а бутоните да са лесни за кликане от малки екрани.

Избирането на целева аудитория по локация също е изключително важна, съответно опцията за мобилна дисплейна реклама на Google предлага прецизно филтриране по демографски данни, локации и езици. Изборът на локация на рекламата е критична, защото в повечето случаи, мобилните потребители са на път или вършат нещо друго по време на сърфирането.

Разбира се, чрез мрежата на Google можете да управлявате мобилните си реклами по същия начин както и тези за десктоп устройства. За брандове на онлайн магазини най-добрият избор би бил модела цена-за-клик, където плащате само, когато потребител влезе на уеб страницата ви през рекламата.

Ето и един изключително добър пример за дисплейна реклама на мобилно устройство:

Как се вижда дисплейна реклана от iPhone 6s

Тъй като си говорим за реклама чрез мрежата на Google като метод за ефективна стратегия за мобилен маркетинг, то трябва да се има предвид, че светът на мобилните реклами набира все по-голяма скорост. Това се дължи на факта, че компанията скоро оповести промени в настройките на ценовите оферти, които са в полза на мобилните реклами. Така, скоро ще имате възможност да настройвате бюджетите си в зависимост от устройствата, към които се отнася дадена рекламна кампания. До сега това беше възможно само, когато се рекламираха приложения за инсталиране. Това ще ви даде изключителната възможност да управлявате и алокирате различни рекламни бюджети за различни устройства (десктоп, таблети и смартфони).

Геотаргетинга също се изкачва с още едно ниво. Някой дисплейни мрежи предлагат възможности за по-тясно локално маркетиране на стоките в онлайн магазините. Инструменти като Mosaic използват GPS технологията, за да локализират специфични точки от картата – от улици до определени сгради и магазини. Така, например, можете да таргетирате мобилната реклама на вашия онлайн магазин към физическата локация на точно определен магазин на ваш конкурент и да предлагате вашите стоки онлайн, докато клиентът се разхожда в конкурентния магазин. Когато предлагате и специални оферти и отстъпки, можете да накарате клиент да купи от вашия онлайн магазин вместо от физическия магазин на конкуренцията, в който се намира в дадения момент.

Маркетинг в социалните мрежи

Социалните медии винаги са били силен канал за генериране на продажби от онлайн магазините, особено в България. Когато става въпрос за мобилен маркетинг обаче, социалните медии придобиват изключителна важност. Огромна част от потребителите на социални мрежи консумират онлайн информацията през смартфоните си, а когато включим и мрежи като Инстаграм, които са достъпни само от смартфони, то ако искате да продавате повече онлайн, рекламата в социалните мрежи трябва да е част от мобилната ви маркетингова стратегия.

Има много опции за реклама чрез социални медии, но нека да разгледаме Фейсбук и Инстаграм по-отблизо. Почти всеки българин е запознат с първата платформа, докато втората започна да набира изключително голяма българска аудитория в последните месеци. Рекламата и в двете мрежи е лесна за управление и възможностите за настройване по демографски данни или локация са на високо ниво. Така, те позволяват да достигнете до повече хора на дадена локация с определени демографски данни и интереси. Заедно с всичко това, те позволяват и сегментиране по устройства, за да можете, например, да се фокусирате само върху потребителите на мобилни устройства.

Реклама в социалните мрежи

Докато създавате рекламата на дадени продукт или категория от продукти, Фейсбук ви дава възможността да прегледате как ще изглежда рекламата ви както на десктоп, така и на мобилни устройства. Така, можете да оптимизирате текста и снимките по най-добрия начин, като не забравяте и за мобилните потребители.

Важно е да споменем и за уникалните атрибути на Фейсбук като видео рекламата. В този случай, например, видеата по подразбиране се пускат без звук, докато потребителят навигира през платформата. Тук трябва да се има предвид спецификата на поведението, както и времето на задържане на вниманието, затова е добре да разположите най-важното си послание още в първите няколко секунди от видеото, написан с достатъчно голям и четлив надпис и със задържащо вниманието изображение. Така, ако потребителят не чуе видеото и избере да продължи напред, то вашето послание ще бъде предадено независимо от това.

Разбира се, най-важната част остава страницата, на която ще пратите потребителя, след като той кликне на вашата реклама. Тук трябва ясно да се разграничат рекламите за събиране на харесвания и трафик и рекламите за директна продажба. Когато става въпрос за втория тип, то потребителят трябва да бъде отведен директно на страницата с дадения продукт, от където той ще може лесно да си го закупи. Важно е да се отбележи, че тази страница, позната още като ландинг страница, трябва да е максимално изчистена, да съдържа ясна информация за продукта и промоцията и да съдържа достатъчно големи и забележими (но не набиващи се) бутони за поръчка. В противен случай, ако рекламирате дадена стока и пращате потребителя на началната страница на онлайн магазина ви, например, то шанса той да избяга от него без да закупи стока, е изключително голям.

Ето и един добър пример за мобилния вид на реклама във Фейсбук:

Lifehack.bg Реклама във Фейсбук през мобилно устройство

Мобилен имейл маркетинг

Работата с имейл маркетинга не спира само със събирането на списък с имейл адреси и периодичното автоматизирано пращане на безлични имейли. Истинската работа започва след това. Креативните имейл кампании в днешния свят трябва да са изцяло съобразени с мобилните устройства, защото, както при социалните мрежи, потребителите често преглеждат електронните си пощи през смартфоните си, докато са някъде навън.

Така, неоптимизираните имейли изглеждат лошо на мобилни устройства и карат хората да ги изтриват още преди прочитането им. Затова, от изключителна важност за имейл кампании с цел продажби, е, отново, адаптивният дизайн, с достатъчно големи бутони и разстояния между тях. В противен случай, имейл маркетингът се превръща в загуба на ресурс и пари.

Оптимизираните имейли изглеждат добре на всякакви устройства, използват шрифтове и типографии в определени части от текста, за да задържат вниманието и да предадат най-важното, бутоните са достатъчно големи и раздалечени, за да могат да се кликат лесно и с пръсти от екраните на смартфоните. И като бонус, препоръчваме да позиционирате текстовете и изображенията в една колона, защото е по-лесно за четене и навигиране, както и да позиционирате най-важното си съобщение в началото на имейла.

Възползвайте се от микро моментите

Едно от най-важните неща, върху което трябва да помислите, е съдържанието, което предлагате на вашата мобилна аудитория. Това съдържание трябва да е съобразено с нуждите на потребител, който търси бърз начин да постигне целта си докато е на крак, докато е на път или докато чака на опашка. Това са микро моментите и с развитието на мобилните технологии, са все по-често срещани. Затова, те придобиват и все по-голяма важност за онлайн магазините.

Съдържанието, което използвате, за да рекламирате вашите стоки или услуги, трябва да е максимално кратко, ясно, релевантно и да придава висока стойност на потребителя. Google дефинира няколко различни типа микро моменти, като най-релевантната за онлайн магазините е моментът „Искам-да-купя“. За да се възползвате максимално от потенциала на този микро момент, то трябва да предадете точно това, от което има нужда потребителят в дадения момент. Например, ако потребителят е решил да си купи определена стока, то той може да реши да го направи онлайн, през мобилното си устройство, докато чака на опашка в банката. Той разполага с много малко време, затова ще бърза да намери точно това, което търси. Ако съдържанието, което предоставя даден онлайн магазин, е кратко, ясно и релевантно, то потребителят ще е готов да консумира това съдържание и да натисне бутона „Купи“.

Трябва да се обърне специално внимание на факта, че потребителите не обичат да четат много през смартфоните си. Когато търсят отговор на определен въпрос, те искат бърз, кратък и ясен отговор. Например, ако продавате дамски тениски и целевата ви аудитория се интересува от материята на продуктите, то те най-вероятно не искат да четат параграф след параграф за спецификите и процеса на изработката на материята, а просто да разберат от какво точно е направена тениската и дали не е опасна за здравето. Имайте предвид, че потребителят може да е на път за работа и да разполага с малко време, докато върви. Той използва това време, за да намери бърз отговор на въпроса си, преди да реши да закупи дадената стока.

Стартирането на мобилна маркетингова стратегия

Мобилния маркетинг се превръща във все по-голяма сила, от която се възползват световните брандове. Настройването на мисленето и рекламирането към мобилния свят е критично, защото все повече интернет потребители предпочитат да използват смартфоните се, за да консумират информация и да пазаруват онлайн. Предоставянето на реклами към широката аудитория, без да се сегментират и персонализират, е загуба на пари и ресурси. Това често води и до недоверието на българския бизнес към маркетинговите агенции и маркетинга като цяло.

Реално, ако бизнесът проучи нишата, пазара и клиентите си обстойно, то рекламирането на продукти и услуги ще е много по-лесно и рентабилно. Затова ви съветваме да отделите нужното време и да проучите коя е вашата целева аудитория, какво харесва, какво работи, какви предпочитания има и кои канали за комуникация използва. Така, ще можете да създадете една уникална маркетингова кампания, която ще достигне до хората, които наистина имат нужда от вашите стоки, докато вие ще се радвате на ръста в продажбите и възвръщаемостта на инвестициите.

Когато става въпрос за стартиране на мобилна маркетингова стратегия, то към всичко това трябва да добавите и спецификите на мобилните устройства, респонсив дизайна и най-добрите канали за мобилна реклама.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*