5 прости онлайн маркетингови техники за развитие на бизнеса ти

Онлайн маркетинг стратегия за бизнес

В света на Интернет, дигиталният маркетинг е ключов фактор в развитието на всеки бизнес. Онлайн маркетингът осигурява една крачка преднина, особено когато и конкуренцията, и клиентите са непрекъснато в „мрежата“. За собствениците на малък бизнес обаче, реализирането на онлайн маркетингова стратегия може да се струва плашеща и скъпа. Затова, ето един малък списък от 5 прости онлайн маркетингови техники, които всеки може да приложи, за да подпомогне развитието на бизнеса си.

1. Установете ясни цели.

Определяне на ясни маркетингови целиТърсите начин да помогнете на малкия си бизнес да расте. Може би искате повече клиенти? Или да подобрите разпознаваемостта на бранда си? Или пък да задминете конкуренцията? Независимо какво искате, поставянето на ясни и точни цели ви доближава до успеха. Малкия бизнес може да извлече изключително много от дигиталния маркетинг, но собствениците трябва да избягват лекомислени стъпки и прилагането на заучени техники на сляпо. Този тип маркетиране изисква изключително голяма прецизност и ясно дефинирани стратегии и определянето на цели ще ви помогне да се фокусирате в правилната посока. Избирайте целите си внимателно и ги приоритизирайте във времето. Гоненето на прекалено много цели наведнъж често довежда до хаос и пропуснати ползи.

2. Създайте маркетингова фуния.

Маркетингова фуния за продажбиНай-успешните бизнеси разполагат с ефективна маркетингова фуния. Потребителят минава през няколко фази преди да стане клиент на даден бизнес. Неговият път минава през това да бъде напълно непознат до превръщането му в потенциален клиент и накрая в реален клиент. Маркетинговата фуния е комбинация от стратегии, които подпомагат този път да бъде възможно най-лек и ползотворен както за клиента, така и за бизнеса. Неща като бутони с призив към действие (call to action), записвания и специални оферти, са все добри примери за ефективно работеща част от маркетинговата фуния. Тя може да бъде разделена на четири:

Внимание

Вече сте привлекли вниманието на потребителя и той знае за вас и вашия бизнес. Той все още е непознат за бизнеса, но са посетили вашия сайт по някаква причина. Те търсят нещо определено, но неясно какво. В тази фаза можете да задържите вниманието на потребителя като му дадете повече информация за това, което той търси. Използвайте банери или бутони с призив към действие, за да дадете на потребителя ценна информация или ресурс, свързани с вашите продукти или услуги (т.е. това, което търси) в замяна на повече информация за тях, като имейл, телефон, професия и текущи нужди. Октрийте кой е той и защо е посетил вашия уеб сайт. Запознайте се с него и го превърнете в потенциален клиент.

Интерес

Потребителят показва активен интерес към определен тип ваши продукти или услуги. На този етап, вие вече сте му дали някаква информация за дейността си и той е заинтересован от това, което му предлагате. Вече сте използвали техниката по-горе и сте събрали малко информация за него. Сега е времето да му предоставите по-персонализирана информация, която отговаря на специфичните му нужди. Показвайки на потребителите си, че не само сте отделили време да ги опознаете, но и да им предоставите нещо, което е персонализирано за тях самите, ще им подскаже, че обръщате внимание на желанията и нуждите на клиентите си и се грижите за тях.

Желание

Потребителят вече се интересува от точно определен продукт или услуга. След като сте му предоставили специфичната информация, от която има нужда, той се насочва към точно определени продукт или услуга, които може би ще задоволят нуждата им. Поканете ги да се свържат с вас или да си запишат час за консултация с бутони за призив към действие или имейл. В тази фаза е добре да му предоставите повече информация за продукта или услугата, от която се интересува. Покажете му защо има нужда от него и какви са ползите за него.

Действие

Потребителят е на крачка от поръчката. Това е моментът в който можете да превърнете потребителя в потенциален клиент. Вече сте му предоставили специфичната информация, от която има нужда, показали сте му, че обръщате специално внимание на всеки клиент, както и че предлагате нещо, от което той има нужда и ползите от притежаването му. Всичко, което остава, е да дискутирате цената, типа плащане и други аспекти от вашите продукт или услуга, които засягат пряко потенциалния клиент.

Ефективната маркетингова фуния не просто ще увеличи потенциалните ви клиенти, но също така може да ви помогне да ги превърнете в редовни клиенти. Ако клиентът е доволен от обслужването и продукта или услугата, то той може да се върне и да повтори поръчката си, а дори и да разкаже за преживяването си с вашия бизнес на негови приятели и познати. Свързването на елементите на маркетинговата фуния може да ви дойде малко в повече, но всъщност като се разделят, те са изключително прости концепции. Следващите точки ще ви помогнат да разделите и разберете различните аспекти на създаването на маркетингова фуния и прилагането ѝ на сайта ви както и как да свържете най-важните елементи от нея.

3. Развиване на призиви към действие (call-to-action).

Бутон за призив към действие за ПоръчкаПо-горе споменахме използването на призиви към действие като част от маркетинговата фуния, но какво всъщност е това? Призивът към дейстие (call-to-action, CTA) е изображение, текст или бутон, който подтиква посетителите да извършат определено действие. Например, да се абонират за бюлетини, да се запишат за уебинари или да поискат демо версия на даден продукт. Призивът към действие трябва да води хората към целева страница, позната още като landing page, където да предложите ценна за тях маркетингова оферта в замяна на данните им за контакт. В този смисъл, ефективният призив към действие резултира в повече потенциални и реални клиенти от самия уеб сайт. Този път, от натискането на CTA до целевата страница, илюстрира процеса на генериране на потенциални клиенти (lead generation). С цел увеличаване на възможностите за обръщане на посетители в потенциални клиенти, се създават много призиви към действия, които след това се разпред��лят из каналите на вашето онлайн присъствие и се оптимизират. Добрият призив за действие трябва да грабва вниманието и да помага на посетителите да преминат през маркетинговата ви фуния.

4. Създаване на ефективен лийд магнит (lead magnet).

„Магнитът“ за потенциални клиенти може да бъде използван както самостоятелно, така и с призиви към действие (CTA). Може да бъде поставен за привличане на посетители към маркетинговата ви фуния или някъде из стъпките във вече създадената такава. Използвайте офертите си, за да предоставите нещо, свързано с продукта, а в замяна поискате данните им за контакт, докато ги упътвате към фунията си. Това доближава посетителите до превръщането им в качествени потенциални клиенти (лийдове), които биха платили за ваш продукт или услуга. Идеята зад lead magnet-a е размяна на информация. Вие предоставяте нещо, например безплатно сваляне на електронна книга, а в замяна посетителят трябва да попълни форма с информацията, от която имате нужда, за да я свали безплатно. Събраната информация можете да използвате, за да се запознаете с бъдещия евентуален клиент и да му предоставите по-персонализирана информация в бъдеще, докато той продължава напред в маркетинговата ви фуния.

5. Генериране на трафик (посещения).

Увеличаване на посетителите на уеб сайтЗа да генерирате хора към вашата маркетингова фуния, първо трябва да имате трафик към уеб сайта си. Съществуват много начини за това, но ето какво бихме ви препоръчали:

Качествено съдържание

Използвайте съдържание като блог постове, прес релийзи и статии в авторитетни сайтове. В тях, вмъкнете връзки към различни места от вашия уеб сайт, за да изградите бранда си чрез популяризиране и да генерирате трафик към уеб сайта си.

SEO оптимизация

Тя включва комбинация от техники за оптимизация на уеб сайта, съдържанието му и популяризирането му посредством ключови думи и фрази с цел по-добро класиране в онлайн търсачките. Колкото по-добро е то, толкова повече трафик ще получите.

Социални медии

Публикувайте постове по социалните си профили, за да привлечете повече трафик към уеб сайта си. Използвайте снимки и видеа, за да предизвикате повече ангажираност в потребителите.

Изпробвайте тези прости техники за онлайн маркетинг на вашия сайт и вижте как нещата за бизнеса ви се променят. Ако искате да развиете бизнеса си, то трябва да знаете, че в дигиталният маркетинг е бъдещето.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*