Най-новите уеб дизайн тенденции

Модерните уеб дизайн тенденции

Уеб дизайнът е едно от най-важните неща, когато става въпрос за онлайн присъствие на човек или фирма. В следващите редове ще обясним защо това е така и накъде вървят уеб дизайн тенденциите.

Важността на дизайна и визуализацията на един уеб сайт

Първото нещо, на което посетителите на даден уеб сайт обръщат внимание, е дизайнът. Това не е характерно само за хора в сферата на изкуствата, дизайна или програмирането, а също и за обикновени посетители, защото е несъзнателна и непреднамерена реакция. Хората възприемат 90% от заобикалящия ги свят чрез зрението, а останалите 10% се разпределят между другите сетива: слух, мирис и вкус. Дори и текстът, съставен от думи и букви, които всъщност са визуални знаци за възприемане на информация, играят важна роля във възприемането на даден дизайн.

Попадайки на определен уеб сайт ние решаваме дали да продължим да го разглеждаме в рамките на от няколко секунди до минута. Звученето на сайта, смисълът и посланието са определящи за нашия избор. Тази информация ние получаваме на първо ниво чрез дизайна. Например, нерелевантни и неприемливи снимки водят то мигновеното напускане на огромен процент посетители. Ако не са допуснати такива груби грешки, то второто нещо, на което се обръща внимание, е дали всичко по уеб сайта работи добре и дали изглежда достатъчно модерен. Това се установява много бързо и от обикновени посетители, защото на тази база те определят дали даден уеб сайт се поддържа и дали да се доверят на фирмата, стояща зад него. Ето и още няколко фактора, които влияят на доверието в посетителите:

  • Посещавайки различни неработещи сайтове, обикновените потребители несъзнателно си изграждат представа за това кое е правилно, кой уеб сайт работи и кой не се поддържа от години.
  • Сайтове, които изглеждат остарели, не вдъхват доверие, че носят актуална информация.
  • Редовните неудобства с уеб сайтове от определен вид водят до предпазливост от страна на потребителите.

Представите и очакванията на хората за уеб дизайн се променят динамично в крак с промените в самия дизайн, който е под влияние на все по-новите технологии. Това също не се усеща от потребителя, защото промените са постоянни и малки. Поглеждайки промените в тенденциите за уеб дизайн след година обаче, ще усетим драстична промяна. Освен адекватен и актуален, дизайнът на вашия уеб сайт трябва да бъде и приятен за работа, да спомага за положителното преживяване в сайта ви и лесното ориентиране на посетителя в него.

Тенденции в уеб дизайна

Обяснихме възможно най-накратко защо дизайнът е един от най-важните елементи от един уеб сайт. Следва да разберем повече за тенденциите:

Изчистен материален дизайн

Материалният дизайн, предложен от Google, реално е надграждане на плоския (flat) дизайн.

Изчистен (flat) уеб дизайн

В зората на Интернет, уеб дизайнът се опитваше да наподобява реално съществуваща техника като радио например. Бутоните наподобяваха реалните копчета и бяха с 3D ефекти. Това постепенно започва да отшумява, а дизайнът да се опростява докато не стига своята най-семпла форма на плосък дизайн (flat design). Тук се избягват всякакъв вид текстури от реалния живот като дървен фон, плат, намачкана хартия или други. Идеята за изчистване на излишното детайлизиране в уеб дизайна се дължи на UX дизайна, който цели да направи дадения уеб сайт максимално лесен и удобен за използване от потребителя, без да губи много от времето му.

В забързващия се свят времето е ценно и губенето на такова в разгадаване на сложни сайтове е неприемливо, затова днес се набляга на функционалност, красиви изображения и опростяване чрез премахване на несъществени елементи. Тенденцията за изчистен дизайн се налага от няколко години насам и няма прогнози скоро да излиза от мода, затова препоръчваме да заложите на него, ако имате колебания.

Материален дизайн (material design)

Наложен от Google, този тип дизайн набира все по-голяма популярност. Той се използва от Android за техните приложения, вече и десктоп версии. При материалния дизайн се наблюдава едно надграждане на плоския (flat) дизайн със поставяне на присъщите за него сенки. За повече информация относно материалния дизайн може да посетите официалната страница на Google по темата.

Респонсив дизайн (responsive) като последен избор на Google

Адаптиращ се дизайн, който отговаря на потребителското поведениеТова е дизайн, който се адаптира както към големи монитори и прожектори, така и към малките екрани на мобилните устройства. Уеб сайт с такъв дизайн изглежда и работи добре, независимо от размера на визуализацията. А в днешни дни над 70% от онлайн потребителите използват мобилните си устройства, за да сърфират и пазаруват онлайн.

Друга важна вметка тук е, че през месец април 2015г. най-голямата Интернет търсачка Google пуснаха в действие алгоритъм в полза на адаптивните сайтове, който повлия негативно на тези без мобилна версия. Google съвсем открито препоръчаха респонсив дизайна като техника за постигане на мобилност. Съветът ни е да се възползвате от тази тенденция и да се сдобиете с мобилна версия за вашия уеб сайт или да си направите чисто нов модерен сайт с респонсив дизайн.

Десктоп версиите с мобилен облик (one page website)

Хората стават все по-мобилни и по-често влизат в Интернет от смартфон или таблет. Мобилните версии на уеб сайтовете си имат свой собствен стил, който се различава много от десктоп версиите. Например, „хамбургер“ менютата са типични за мобилните сайтове и представляват опростени менюта, които в себе си включват скрити такива. Те започват да се появяват все по-често в десктоп версиите.

Има тенденция страниците да стават все по-дълги и да се разчита на скрол, както е при мобилните устройства. Това води до появата на така наречените “one page websites”, чиито навигационни бутони водят до отделени секции в една и съща страница, докато при традиционните уеб сайтове се преминава от страница в страница. За улеснение и ориентация на потребителя в one page уеб сайтовете се появяват навигиращи бутони, които им помагат да разберат в коя част от страницата се намирате и дали има още информация на нея, която е скрита в менюта и не е видима на пръв поглед.

Типографията и шрифта имат значениеРазнообразна типография и едър шрифт

Все по-често в уеб сайтовете ставаме свидетели на кратки послания изписани с едър, красив и цветен шрифт. Това се прави с цел грабване вниманието на посетителя и подтикване към действие. Тази техника е изпробвана и наистина работи. Още по-ефективно е даже, когато тези послания са изписани изцяло с главни букви, но ако посланието ви е по-дълго не залагайте на главните букви, понеже надписът става тежък, нечетим и ефектът се обръща.

Природни снимки и други такива в естествена среда

Снимките на бял фон се превръщат в отживелица. Фотографиите в естествена среда са предпочитани като се обръща особено внимание на качеството. Има тенденция този фактор да продължава да се задълбочава. Използват се по-големи изображения, а тези поставени като фон (background images) имат респонсив елемент с цел да се визуализират еднакво добре и на по-малки екрани.

Фон (Background) с тихо видео

Видео фоновете стават все по-популярни, но с тях трябва много да се внимава. Дълги видео клипове с несъществена информация и силен звук могат да бъдат възприети негативно от посетителите. Голяма част от тях слушат музика докато сърфират в Интернет и не се чувстват добре, когато попаднат на много шумен сайт. Хубаво е да се стараете да слагате тихи, кратки, красиви и емоционални видео фонове, които носят важна информация и се запомнят.

Инфографики и уеб графики като приятен начин за поднасяне на информация

Инфографики и уеб графики за интерактивностИнфографиките все още са предпочитан начин за поднасяне на сложна информация на по-широка аудитория. Все пак изображенията са по-интригуващи от голото текстово съдържание. Уеб графиките са още по-интересни, защото са и интерактивни и предполагат действия от страна на потребителя. Например да натисне даден бутон, за да се покаже информация, която не се визуализира от самото начало.

Синемаграфи (cinemagraph) – „оживели изображения“

В съвременния уеб дизайн все по-често се срещат синемаграфите, които представляват обикновени статични изображения с динамичен елемент. Този подвижен елемент разнообразява картината и тя сякаш оживява.

Анимацията като част от функционалността

В модерните уеб сайтове анимациите са тясно свързани с функционалността и съпровождат действията на потребителя, като го подтикват да кликне някъде или отвличат вниманието му, докато нещо се зарежда. Чудесен пример е “Loading” анимацията, която се появява докато например чакаме дадена страница да се зареди. Тук може да разгледате примери свързани с анимираните икони.

Разказвателни изображения

Сега и преди хората винаги са предпочитали визуалното като метод за възприемане на нова информация, особено когато е поднесена по интересен начин. В съвременните уеб дизайн тенденции се завръщат разказвателните, уникални изображения съпътстващи статиите и комиксите като метод за визуално разказване на история и представяне на по-сложна информация по приятен начин.

Освен спазването на тенденциите в уеб дизайна, трябва да се внимава и с работата върху самата визуализация, тъй като прекаленото утежняване води до бавното зареждане, а потребителите не обичат да чакат. Винаги трябва да се има предвид, че дизайнът се прави с цел да грабва вниманието на посетителите и да ги задържи на сайта. Той, както текста и всичко останало, трябва да продава и помага, а не да натоварва. Тук красотата на дизайна губи част от значението си, защото колкото и красив да е сайта, ако изисква чакане от страна на посетителите, то той не работи в полза на собственика му.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*