Мобилната промяна в индекса на Google

Google правят мобилния индекс основен

В състоялата се миналата седмица Пъбкон конференция, Гари Илйес обяви, че Google ще прави големи промени в начина си на индексация. Промените се очакват в близките няколко месеца.

По същество, интернет търсачката ще приоритизира потребителите на мобилни устройства, като им предава по-добро и свежо съдържание за сметка на потребителите на десктоп устройства. Google ще раздели индекса си на две – мобилен и десктоп, като мобилният ще бъде основният.

До сега, гигантът винаги е използвал десктоп версиите на уеб страниците, които обхожда, за да ги индексира и класира по определени критерии, независимо дали става въпрос за мобилно или десктоп търсене.

Защо мобилен индекс?

Въпреки че не е ясно как ще работи мобилния индекс, самата промяна е напълно логична и очаквана. Живеем в мобилен свят и дела на мобилното търсене расте все повече. Google експериментират с това от година, а сега решават да продължат с прилагането на идеята. Това, разбира се, дава малко време на онлайн бизнесите да реорганизират приоритетите си и да обърнат внимание и на потребителие си от мобилни устройства. Особено ако все още нямат мобилна или поне респонсив версия на своя онлайн магазин.

Разликите между мобилни и десктоп версии

Сайтовете, които използват респонсив дизайни и едно и също съдържание във всички версии, ще бъдат добре. Сайтовете, които са с отделни мобилни версии или с така наречения “adaptive” дизайни обаче ще трябва добре да помислят върху това какво съдържание имат на мобилните си страници. Повечето уебмастъри спестяват съдържание и код от мобилните версии, за да направят страниците по-леки и бързо зареждащи се. Но, тъй като мобилният индекс ще бъде основен, то индексацията на този вид съдържание ще е по-бързо, докато десктоп съдържанието ще се обхожда по-рядко. Съответно, критериите за класиране ще бъдат приложени първо и по-често върху мобилните страници, а след това на десктоп страниците.

Например, в мобилните версии често се спестяват структурираните данни с цел олекотяване на страниците. Но в бъдеще, за да задържите структурираните данни, които се появяват в резултатите, ще трябва да ги сложите и в кода на мобилните си версии.

Какво ще става с десктоп индекса?

Освен мобилния индекс, Google ще запази десктоп индекса си, но резултатите няма да са толкова добри, колкото на мобилните търсения. Десктоп търсенията ще бъдат ъпдейтвани по-рядко и ще съдържат по-остаряла информация. Колко рядко обаче, все още не е ясно.

Светът става все по-мобилен и собствениците на онлайн бизнеси трябва да помислят върху това, да преразгледат приоритетите си и да инвестират в мобилните версии на техните сайтове докато все още има време. Това може да донесе само позитиви както от SEO гледна точка, така и от потребителска.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*