Как да си направим сайт

Снимка на лаптоп и текст "Как да си направим сайт"

Интернет пространството все повече навлиза в ежедневния живот на хората. Освен забавления, той предлага и неограничени възможности за генериране на допълнителни доходи, които понякога се превръщат и в основни.

За да се възползваме от тези възможности обаче, ние имаме нужда от онлайн присъствие. Към момента, един от най-успешните начини за изграждане на такова присъствие е уеб сайтът. Как обаче да се справим с направата му, ако нямаме достатъчно познания по програмиране?

Разбира се, най-лесното решение е да се доверим на доказаните специалисти в бранша, но не всеки може да си го позволи. А други пък решават сами да се заемат с предизвикателството. Затова, екипът ни от професионалисти създаде този наръчник за направата на семпъл уеб сайт, подходящ за напълно начинаещи ентусиасти.

Ако след края на статията решите да научите повече или искате да ни попитате нещо, можете да го направите от формата в страницата изработка на сайт.

Преди всичко…

Преди да започнем каквато и да е работа по направата на сайта, трябва първо ясно да определим няколко важни неща:

Какви са целите и идеята на бъдещия ни уеб сайт?

Снимка на тетрадка с химикал за планиране на проекти

Дали той ще бъде:

 • Блог
 • Портфолио
 • Корпоративен сайт
 • Онлайн магазин
 • Каталог

… или нещо друго? За какво мислим да го използваме? Добре е да помислим над това дали искаме да го използваме за:

 • просто дневник, където да си споделяме мнението
 • генериране на приходи чрез афилиейт маркетинг или предлагане на рекламно място
 • продажба на стоки и услуги
 • представляване на бизнес в Интернет (напр. Портфолио сайт)

След като сме си изяснили идеята и целите, следва да изберем да си направим сайт напълно безплатно или да заплатим за собсвен домейн и хостинг.

Направа на безплатен сайт срещу купуване на домейн и хостинг

Както ни е добре известно, няма безплатен обяд. Добре е да помислим и над това, дали имаме възможност да инвестираме малка сума пари за закупуването на домейн и хостинг.

Разбира се, има и безплатни решения, които могат да ни помогнат да изградим първия си сайт бързо и лесно.

Ето няколко факта, които ще помогнат във взимането на крайното решение:

Напълно безплатна направа на сайт

 • Името на сайта съдържа разширението на безплатната платформа;
 • Съдържа само основни функционалности, които често са недостатъчни;
 • Класирането му в онлайн търсачките е почти невъзможно.

Надеждни платформи за направа на безплатен уеб сайт:Лога на платформи за сайтове

Заплащане на домейн и хостинг

 • Името на сайта е точно такова, каквото си го изберем;
 • Имаме пълната свобода да го модифицираме както ни харесва;
 • Класирането му в онлайн търсачките е лесно.

Закупуване на домейни и хостинги:

Избор на платформа

Платформата е това, което улеснява направата на сайта. Чрез нея можем бързо и лесно да сложим дизайн на сайта си и да управляваме неговото съдържание. Ето няколко популярни решения:

 • WordPress – подходящ както за лични блогове, така и за по-сериозни сайтове и онлайн магазини;
 • Joomla – подходящ както за лични блогове, така и за по-сериозни сайтове;
 • Magento – подходящ за онлайн магазини;
 • Drupal – както за лични блогове, така и за по-сериозни сайтове.

Като специалисти, изпробвали достатъчно различни платформи, ние препоръчваме използването на WordPress като една от най-лесните и интутивни системи за създаване и управление на сайт от всякакво естество.

Планиране на уеб сайта

Досущ както при рисуването, изработката на един уеб сайт започва със скица – план на структурата. Започваме със страниците, типовете постове, връзките между тях и стигаме до визуалното структуриране на всеки елемент. Препоръчително е да има бързи връзки до най-полезните за потребителя страници още от началната, което се постига лесно с меню и навигация. Всичко това може да бъде направено с помощта на лист хартия и молив или с платформи за създаване на мокъпи (макети) като https://moqups.com/ или https://www.uxpin.com/.

Снимка на планиране на дизайн и лого на уеб сайт

Избор на дизайн и лого

Изборът на подходящи дизайн и лого е важно, защото те са идентичността на бъдещия сайт. Дизайнът е първото нещо, което потребителят вижда, а тук можете да научите повече за важността и тенденциите в уеб дизайна. Неговата цел е да привлече вниманието на клиента и да го задържи на уеб сайта. Докато логото е това, което ни отличава от всички останали.

Интернет е богат на безплатни теми и дизайни, както и лога за всякакви типове сайтове. Това, което трябва да имаме предвид е, че това, което сме избрали, най-вероятно се използва от много други.

Разбира се, най-доброто решение е да оставим нещата в ръцете на специалистите. Така, ще се сдобием с уникални лого и дизайн, които наистина ще ни отличават от конкуренцията.

Важна вметка за снимките и изображенията

Снимка на удивителен знак за предупреждение за снимки с лицензСнимките и изображенията са добър начин за предаване на определено послание към потребителите. Важно е обаче да знаем, че някои от снимковите материали са със запазени права и не могат да бъдат използвани безплатно. В някои случаи се стига и до съдебни дела и солидни глоби. Затова, трябва да сме внимателни какви изображения публикуваме на нашия уеб сайт. Те трябва да са свободни за използване в онлайн пространството. Можете да намерите такива в някои от следните сайтове:

Ако сте стигнали до тук, това означава, че вече имате план и сте готови да направите вашия уеб сайт.

Ние силно препоръчваме закупуването на домейн с хостинг и използването на WordPress, защото така ще можем да се възползваме от неограничените възможности, които ни предлага платформата.

И направо към въпроса:

Как да си направим уеб сайт?

 1. Избираме си домейн име. Тук трябва да внимаваме, защото това ще е името на нашия бъдещ сайт. То, също така, трябва да бъде и уникално. Можете да проверите дали вашето домейн име е уникално тук.
 2. Закупуваме домейна и хостинга. Препоръчваме това да бъде направено за период от минимум една година.
 3. Инсталираме WordPress директно от панела. Повечето хостинги предлагат бърза и лесна инсталация на платформата директно от контролния панел.
 4. Инсталираме избраните тема и дизайн.
 5. Правим основните настройки на уеб сайта. Това са url адресите на сайта, часовата зона, формата на времето, заглавието, основните джаджи (widgets), позволяваме на търсачките да откриват сайта.
 6. Публикуваме първата си страница или публликация. Важно правило тук е, че съдържанието на всяка страница или публикация трябва да е уникално. В противен случай, сайтът е застрашен от наказания, които ще се отразят на откриваемостта му от потребителите.

Ето и стъпките в снимки:

И накрая – няколко препоръки:

Преди да инсталирате която и да е тема, обърнете внимание на потребителските препоръки. Избягвайте тези, които имат много негативи, тъй като те могат да носят потенциални заплахи със себе си.

Препоръчваме ви да изключите опцията потребителите да могат да коментират на страници като “За нас” и “Контакти”. Това се прави от панела за редактиране на избраната страница. Влезте в “Настройки на изгледа” (в горната дясна част на панела) и проверете дали е сложена отметката на “Коментари”. След което трябва да махнете отметките от “Разрешаване на коментарите” и “Позволяване на pingback на тази страница” под “Коментари”.

Имайте едно наум със SEO оптимизацията. Вижте следващата ни публикация, в която разказваме повече за това какво е SEO оптимизация и защо е важна. А в някоя от следващите ще ви разкажем повече за това как се правят основните настройки на сайта така, че да се улеснят търсачките в обхождането му.

Първият ни уеб сайт е готов!

В заключение ще кажем, че има страшно много тънкости около създаването и поддържането на успешен уеб сайт, независимо от неговата тематика. Научаването им изисква много време и усилия. Затова, направете си едно кафе, заредете се с търпение и се подгответе за много четене и експерименти. Или пък просто оставете нещата в ръцете на специалистите с дългогодишен опит.

Ако наръчникът ви се е сторил полезен, ще се радваме да го споделите и с други 🙂

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*